Tips om je tuin te ontwerpen

De beste tips om je tuin te ontwerpen

Heb je ruimte om je huis, dan is het ideaal om daarvan te profiteren. Je kunt een tuinplan ontwerpen dat helemaal past bij jouw wensen. Misschien droom je van een plek om te genieten tijdens zomerse dagen. Of wil je juist een buitentuin die is ingericht voor etentjes met vrienden en familie. Een mooi vormgegeven tuin is als een rustpunt, een plek om even tot jezelf te komen. Tevens kan het fungeren als een ontmoetingsplek om met het hele gezin te genieten van elkaar. Wil jij je ideale tuin ontwerpen? In dit artikel geven we de beste tips om tot het ideale ontwerp te komen voor jouw tuin.

Maak een schets en beschrijving

De eerste stap is om het hele terrein dat je tot je beschikking hebt, van alle zijden te bekijken. Probeer je vanuit ieder oogpunt voor te stellen wat je zou willen zien en hoe je de tuin zou willen gebruiken. Schrijf alles wat in je opkomt op een stuk papier of maak een schets wanneer dat beter lukt. Probeer zoveel mogelijk details voor je te zien, zodat je straks genoeg materiaal hebt om een echte schets te maken.

Vergeet ook niet om na te denken over de verschillende windrichtingen. Zo weet je op welk tijdstip van de dag, het meeste licht valt. Verwerk tevens in je schets alle niet verplaatsbare voorwerpen, zoals hekwerk. Maak ook een grove verdeling voor wat betreft planten en waar het zitgedeelte moet komen.

Tuin plattegrond

Zoek informatie over bomen en planten

Voordat je over gaat tot het kopen van bloemen, planten of bomen, is het goed om te weten welke geschikt zijn. Leer jouw tuin kennen, voor wat betreft zon, schaduw en windrichting. Daarna is het goed om tuintijdschriften te kopen en te zoeken op internet. Schrijf de bomen en planten op die je graag zou willen planten. Bekijk daarna waar deze geplant dienen te worden en of hiervoor een geschikte plek beschikbaar is in de tuin.

Ook zijn sommige combinaties erg gunstig voor de onderlinge groei, terwijl andere combinaties elkaars groei juist afremmen. Het aanschaffen van groen is een kostbaar deel. Informeer je dus goed over de houdbaarheid en de bloeiperiode van de diverse bomen en planten. Bepaal ook de grootte van de diverse plekken waar je groen wilt planten. Bij een groot huis, horen ook grote plaatsen met groen. Is het huis van een kleiner formaat, dan is het aan te raden hier rekening mee te houden.

Maak het plan visueel

Ga nu aan de slag in de tuin. Markeer elke zone door touwen te spannen. Steek stokken op ieder belangrijk hoekpunt. Zo baken je zichtbaar de diverse zones af. Vergeet niet dat grote planten achteraan geplant moeten worden. Zo voorkom je dat ze schaduw projecteren over de kleinere planten. Geef ook genoeg ruimte aan elke plant, zodat ze voldoende kunnen groeien. Ga je voor diverse kleuren bloemen, dan geeft dit meteen een levendig patroon. Het kan een idee zijn om elk bloemenperk af te werken met een houten balk aan de voorzijde te plaatsen.

Natuurlijk kunnen dit ook strakkere balken zijn van beton of ander materiaal. Naast de planten die niet seizoensgebonden zijn, moeten er ook zones komen met seizoengebonden bloemen. In deze zones kan het hele jaar door worden gevarieerd. Een andere optie is de moestuin waar groenten en fruit verbouwd kunnen worden. Zoek hiervoor een deel van de tuin waar voldoende zonlicht komt, zodat het fruit goed kan rijpen. Ook de toevoer van water is een belangrijk punt van aandacht. Zeker voor een moestuin. Dit zal de irrigatie absoluut makkelijker maken.

Een moestuin aanleggen

Als je niet eerder een moestuin hebt aangelegd, kun je maar het beste klein beginnen. Kies bijvoorbeeld voor een zone niet groter dan 3 bij 3 meter. En de grond dient vlak te zijn. Wanneer de moestuin is afgebakend, ga dan op zoek naar groenten die je wilt verbouwen. Let ook nu op het klimaat, de hoeveelheid zon, regen en de wind. Ga op zoek naar wat je lekker vindt om te eten. Sommige groenten zal je direct kunnen zaaien. Anderen zijn meer tijdgebonden. Mocht je meer informatie willen over de soorten groenten en hoe deze het beste geteeld kunnen worden, ga dan op zoek naar een tuinier. Deze weet alle ins en outs en heeft vaak waardevolle tips.

Tips ontwerp moestuin

Ook op internet zijn de nodige details te vinden over alle soorten groenten en fruit. Wanneer je weet wat je wilt gaan verbouwen, kun je een plan opstellen. Maak een soort zaaikalender en schrijf op wanneer welke zaden gezaaid kunnen worden. Dit zelfde geldt ook voor diverse planten en bloemen. Het aanleggen van een moestuin vraagt geduld en vergt tijd. Maar wanneer je bereid bent om de basis goed te leggen, dan zal je er op zijn tijd extra van genieten.

Zoek hoogtes en maak ruimtelijk

De platte structuren in de tuin gaan leven, wanneer ze dimensie krijgen qua hoogte. Je kunt dit op verticaal niveau bereiken door bomen en struiken te planten op verhoogde massieve structuren. Of het gebruik van pergola’s, tuinmeubels of beelden helpt ook. Verder is ruimtelijkheid ook erg belangrijk. Een tuin hoort breed uit te zien. In een grote tuin is dit uiteraard makkelijker te bereiken door het plaatsen van schommels, ligbedden of andere items.

In een kleine tuin is dit moeilijker en zal het direct de ruimte in beslag nemen. In een kleine tuin, moet je vanzelf kleiner denken, maar kun je net zo goed mooie items plaatsen. Zorg tot slot dat het oorspronkelijke doel van de tuin altijd voorrang krijgt. Plaats dus nooit grote struiken, een grote vijver of grote voorwerpen ten koste van comfort.

Wanneer je vanaf het begin aandacht besteedt aan een goed doordacht plan, dan zal dit voor jaren plezier geven. Het is belangrijk om de tijd te nemen en goed gedetailleerd te werk te gaan. Op zoek naar een meubel of tuinmeubel en wil je dat in termijnen betalen? Bekijk dan dit overzicht. Dan zal de investering, zowel financieel als qua energie, absoluut te moeite waard zijn. Plus een tuin die is aangelegd naar wens, is zonder twijfel een vergroting van het comfort dat het huis te bieden heeft.

Posts created 5

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven