Hoe creëer je een duurzame tuin?

Tips voor een duurzame tuin

Bij een duurzame tuin denk je al snel aan een tuin die goed is voor het milieu. Maar in werkelijkheid is een duurzame tuin een tuin waar de natuurlijk de ruimte krijgt. Maar ook een tuin die op de lange termijn nog mooi is. We geven je graag wat tips mee hoe jij een duurzame tuin kunt creëren.

Bepaal het klimaat van je tuin

Een gezonde bodem wil zeggen gezonde aarde en dus een gezonde tuin. Het is goed om de aarde die je wilt bewerken, te onderzoeken. In de grond wordt afval continu omgezet in bruikbare voedingsstoffen voor nieuw leven. Als de bodem gezond is, dan hebben goede schimmels en bacteriën de overhand. Ze maken planten en bomen weerbaar tegen plagen. Zodra er kunstmest of bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, dan wordt dit natuurlijke systeem vernietigd.

Het is daarom af te raden om in een duurzame tuin dit soort middelen te gebruiken. De natuur kent zijn eigen bodemprocessen en zal op een rustig tempo plantenresten en bladeren verteren. Dit is ook een tip die je mee kan nemen bij het zomerklaar maken van je tuin.

Denk klein en zie de details

Wanneer je start met tuinieren is het goed als je weet met welk soort grond je gaat werken. Bestaat je tuin voornamelijk uit klei, veen of juist zand? Het zijn allemaal details die belangrijk zijn om een goed beeld te krijgen over hoe je jouw tuin duurzaam kan bewerken. Het hoeft geen ingewikkeld proces te zijn. Maar wat je vooral wil weten is of de aarde erg droog is of juist vochtig. Is er veel schaduw of ontbreken er bomen en struiken en is er continu zon. Wanneer je de omstandigheden kent waarin de tuin zich begeeft, dan kun je hier heel gemakkelijk de beplanting op aanpassen.

Een andere manier is te kiezen voor tuinmeubelen en een tuinhuisje gemaakt van duurzame materialen.

Verminder afval in elke vorm

Een kleine tuin

De tuin wordt niet alleen belast met groenafval. Ook resten van bestrating, oude meubels, gereedschap of potten tellen hierin mee. Afhankelijk van de grootte van je tuin en het aantal verloren hoekjes, kan deze berg afval aardig oplopen. Wanneer je een duurzame tuin wil aanleggen, denk dan vooral ook aan het gebruik van duurzame materialen. Dit zijn materialen die lang mee gaan. Materialen die hergebruikt kunnen worden, die afkomstig zijn van duurzame bronnen en die zeker niet chemisch zijn bewerkt. Wanneer mogelijk is het voor de milieubelasting een pre wanneer de meubels lokaal geproduceerd zijn. Dit om de belasting qua vervoer zo laag mogelijk te houden.

Ook de bestrating kan duurzaam zijn. Denk hierbij aan de baksteen. Een ouderwets Hollands product. Maar voor wie meer een rustieke voorkeur heeft, is onbehandeld hout ook een goed alternatief.

Composteer en help de natuur

Een duurzame tuin kan niet bestaan zonder composthoop. Hergebruiken van groenafval om de natuur te helpen is een must. Het is goed om groenafval fijn te knippen en uit te strooien in de tuin. Het fungeert als een gezonde bodembedekker. Natuurlijk en goed voedsel voor planten en het levert je minder afval op in de groencontainer.

Maak van je tuin een thuis voor dieren

Uiteraard heeft het inrichten van je tuin voor eigen comfort prioriteit. Maar wil je duurzaam te werk gaan, dan is het goed om ook rekening te houden met de dieren die je tuin bezoeken. Een duurzame tuin is aantrekkelijk voor insecten als vlinders en bijen. Ook voor vogels en kleine zoogdieren, zoals egels. Of voor kikkers en salamanders. Houd dus rekening met het soort beplanting en zorg voor beschutte plekjes waar deze dieren zonder angst kunnen leven.

Bespaar energie door duurzaamheid

tuin en duurzaamheid

Voor ieder klusje is wel een apparaat of machine te bedenken dat ons het zware werk uit handen neemt. Toch kost deze luxe energie en dat is een directe belasting op het milieu. Bekijk je hulpmiddelen goed en bepaal welke machines je kunt vervangen door het ouderwetse handwerk. Het zal je meer tijd kosten, maar het levert ook meer verbinding op met de natuur, zonder dat je de natuur beschadigt of belast.

Daarnaast is de buitenverlichting ook een bron van energieverbruik. Kies voor energiezuinige lampen in de vorm van LED lampen. Deze zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar in mooie warme lichtkleuren. Voor de veiligheid kun je tevens kiezen voor lampen met een zonnepaneel. Deze lampen laden zich overdag op en branden in de nacht zonder dat het elektriciteit kost. Maar het aller beste voor de dieren in je tuin, is om de verlichting in de nacht uit te laten. Zo kan de natuur leven volgens het bioritme van dag en nacht.

Doe aan waterbesparing en infiltratie

Heb je beplanting gekozen die past bij de lokale omstandigheden van jouw tuin, dan is extra water geven meestal niet nodig. Zo bespaar je een hoop water. Een ander heel belangrijk punt is de infiltratie van water in de bodem. De natuur wordt steeds verder dichtgelegd met beton en stenen. Dit heeft tot gevolg bij heftige regenbuien het water niet meer op natuurlijke wijze kan weglopen in de aarde. Het water wordt meestal rechtstreeks naar de riolering weggeleid. Dit zorgt weer voor overbelasting van het riool. In een duurzame tuin houd je hier rekening mee. Dit doe je door de hoeveelheid bestrating te beperken tot het minimum. Veel groen en half verharde bestrating zoals grind is de oplossing. Regenwater dat via het dak naar beneden stroomt, kan worden opgevangen in een regenton of opslagtank. In droge periodes kun je hier dankbaar gebruik van maken om je tuin te besproeien.

Een duurzame tuin verbetert de kwaliteit van lucht en water

Duurzame tuin

Het milieu wordt enorm gekweld door grote hoeveelheden fijnstof in de lucht. De juiste beplanting in de vorm van struiken en bomen dragen direct bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in jouw omgeving. Ze vangen namelijk het fijnstof op en daarnaast zorgen ze voor een afname van de temperatuur. Vooral op warme zomerse dagen zorgen bomen en struiken voor verkoeling. Dit in tegenstelling tot een volledig betegelde tuin die de warmte alleen maar weerkaatst.

Daarnaast zijn er een aantal planten die bekend staan om hun water zuiverende eigenschappen. Het zijn planten die worden gebruikt in zowel grote als kleine vijvers. In zwemvijvers worden deze planten gebruikt in combinatie met een zogenaamd helofytenfilter. Maar ook in de kleinere vijvers in de tuin worden zuurstofplanten gebruikt om het water schoon te houden. Het zorgt voor een levende onderwaterwereld. Het bespaart tevens de aanschaf van een waterpomp, die ondanks alle goede bedoelingen altijd schadelijk zal zijn voor de kleine onderwaterdieren. En dan is het energieverbruik nog niet meegerekend.

Met alle bovenstaande tips is het echt mogelijk om zonder grote aanpassingen een duurzame tuin te realiseren. Een tuin die een goede balans vormt voor mens, dier en natuur. En mocht je tuinmeubels nodig hebben, bekijk dan eens Furn.nl. Zie bieden tweedehands tuinmeubels aan en hebben een duurzaamheidsfilter dat filtert op hergebruikte materialen, gecertificeerd hout, etc. En daarnaast planten ze meestal een boom voor elk verkocht meubel.

Posts created 5

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven