Tuin zomerklaar maken

Je tuin zomerklaar maken

Bereid je tuin voor op het nieuwe tuinseizoen. De lente is begonnen! Het is ’s nachts steeds minder koud. Dit is het moment dat het tuinseizoen officieel van start gaat. Iedereen met groene vingers kan opgaan in het klaarmaken van de tuin voor een gezellig zomerseizoen. Nieuwe planten kunnen veilig een plekje krijgen in de volle grond en planten die binnen hebben gestaan worden naar buiten verplaatst. Heerlijk met de handen in de aarde wroeten, het kan zo rustgevend zijn. Oude bladeren verraden de herfst en de winter. Deze kun je verwijderen, zodat het groen opnieuw kan groeien. Hoe ga je te werk nu het tuinseizoen voor de deur staat? De beste tips hebben we op een rijtje gezet. Met deze tips ziet je tuin er dit jaar op zijn best uit.

Tuin voor bijen

Tips: Maak je klaar voor de beste adviezen om jouw tuin gereed te maken voor een gezellige en fleurige zomer

Verwijder bladeren en andere resten

Tijdens de herfst en de winter dienen bladeren als een beschermlaag. Het helpt planten om de koude winter door te komen. Maar zodra de nieuwe plantengroei begint, dan zorgen deze bladeren juist voor een remming van de groei. Ook kunnen de restbladeren plantenziekten veroorzaken en plagen bevorderen. Het is daarom goed om de hele laag te verwijderen. Je kunt de bladeren composteren. Dit is een duurzame manier van recyclen. Liggen er bladeren op het gazon, dan is het goed om die te maaien. De grasmaaier zal de bladeren verpulveren. Deze massa fungeert vervolgens als voedingsstof voor de bodem onder het gazon.

Begin met snoeien

De late winter en het vroege voorjaar zijn ideaal om de meeste soorten bomen en struiken te snoeien. Dit geldt voor vrijwel alle regio’s. Fruitbomen moeten worden gesnoeid en uitgedund voordat de nieuwe groei zich begint te ontwikkelen.

Snoeien voor zomertuin

Mocht je geen ervaring hebben op het gebied van snoeien, zoek dan informatie op internet of raadpleeg een tuinier. Siergrassen kunnen ook het beste worden ingekort voordat in de lente nieuwe groei ontstaat. Om te voorkomen dat onkruid je tuin gaan overwoekeren in de zomer, is het slim om dit te verwijderen. Heb je last van snelgroeiende planten, snoei dan de takjes iets terug zodat er weer een model ontstaat.

Maar let op: niet alle planten kunnen direct gesnoeid worden. Begin daarom alleen met de lente-vaste planten die bloeien. Door deze planten nu minimaal te snoeien, zullen de bloemen in de zomer nog mooier zijn. Je kunt eventueel ook kleine takjes wegknippen. Maar niet teveel, aangezien hierin de energie wordt opgebouwd. De energie die zorgt voor nieuwe bloemen volgend jaar.

Dode bloemkopjes verwijderen

Om te voorkomen dat je hele tuin vol komt te staan met snelgroeiende planten als bieslook, salvia of vlinderwierrook, kun je het beste de bloemkopjes verwijderen. Daarnaast is het verwijderen van de uitgebloeide bloemkopjes ook goed tijdens de zomermaanden. Dit zorgt er namelijk voor dat de plant wordt aangemoedigd om nieuwe bladgroei aan te maken. Dit is beter dan dat de energie wordt gestoken in het produceren van zaden.

Laat insecten hun werk doen

Ook al hebben we ze vaak liever niet in de tuin, maar feit is dat insecten erg nuttig zijn. Vooral spinnen, lieveheersbeestjes en wespen zorgen ervoor dat plagen worden bestreden. Daarnaast is het planten van bloemen zoals zonnebloemen, petunia’s en goudsbloemen ideaal om deze insecten aan te trekken. En buiten dat de insecten vervelende plagen voorkomen, zorgen ze ook voor de nodige bestuiving. Dit doen met name bijen. Maak daarom een insect vriendelijke tuin.

Insecten zijn goed voor je tuin

Maak een planten planning

Het is logisch dat je planten op den duur wilt verplaatsen. Maar overplaatsen op een goede manier, dat is best moeilijk. Veel planten komen in een soort van schok terecht en het is dan maar de vraag of ze het overleven. Daarom is het maken van een planning handig. Bepaal welke planten je wilt verplaatsen. Vervolgens plan je deze verplaatsing in op een bewolkte dag.

Tevens moet de plant, de dag voor de verplaatsing, flink water krijgen. Op de dag van de verplaatsing maak je het gat op de nieuwe plek, voordat je de plant uitgraaft. Zo voorkom je dat de wortels uitdrogen en is de kans het grootst dat de plant zich herpakt. Voeg voldoende water toe aan het gat op de nieuwe plek om een schok te voorkomen of op zijn minst te beperken.

Geen giftige bestrijdingsmiddelen

De bestrijdingsmiddelen die regulier te koop zijn, zijn bestemd om insecten te doden. Het vervelende is echter, dat zij niet alleen insecten, maar ook de plant zullen aantasten. Net als de nuttige insecten, zoals bijen. Een alternatief is een niet toxisch pesticide. Als voorbeeld kun je milde biologische babyzeep mengen met 1 liter water. Door dit mengsel direct op de ongewenste insecten te spuiten, zullen zowel de plant als gewenste insecten overleven. Grote insecten zou je van de plant af kunnen plukken en in een kommetje water kunnen leggen. Zo voorkom je op een natuurlijke wijze dat mooie planten ongewenst worden aangetast.

Weet waar de zon schijnt

Bij het nieuw aanplanten van je tuin zal het merendeel van de planten een moment in de zon staan. Maar wanneer de aanplanting al jaren geleden heeft plaatsgevonden, dan is de hoeveelheid zon gereduceerd. Logisch ook, want planten en bomen groeien en vormen schaduwplekken. Er zijn planten die erg goed groeien op deze schaduwplekken. Maar wanneer er ooit bloemen zijn geplant die juist zon nodig hebben, dan wordt het een probleem. Het is daarom een goed idee om na een aantal jaren de blootstelling aan de zon in de tuin te bekijken. Waar nodig kan actie worden ondernomen door planten te verplaatsen of door nieuwe, geschiktere planten te zetten.

Vergeet het gazon niet

Nadat planten, bloemen en bomen klaar zijn gemaakt is het tijd voor het gazon. Uiteraard is de eerste stap om de grasmaaier te controleren op defecten. Laat de messen goed slijpen voor een nieuw seizoen. Controleer vervolgens de staat van het gazon. Zijn er kale plekken misschien. Of lijkt er veel mos te groeien op plaatsen met weinig zonlicht. Dan is het belangrijk om te informeren bij een tuinier wat jouw gazon precies nodig heeft. Ook het soort graszaad is belangrijk, net als de toevoeging van mest of kalk.

Posts created 5

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven