Wat is jouw ideale tuin?

De ideale tuin

Als je droomt van de ideale tuin, dan kan deze op veel verschillende manieren zijn ingericht. Zo houdt de een van een dichtbegroeide tuin. Iemand anders houdt van strak ontwerp, of juist een tuin met een thema, zoals de Japanse tuin. Toch heeft elke tuin een basisinrichting. Deze basis bestaat uit elementen die niet mogen ontbreken en waarop je verder bouwt. Het is de basis voor elke ideale tuin.

Denk aan tuinmeubels, zoals tuintafels, tuinstoelen en tuinbanken. Tuinmeubels die ruimte bieden aan vrienden en familie om samen te komen voor lunches, diners en borrel tijdens de lange zomeravonden.

Om je op weg te helpen, hebben we de basiselementen voor je op een rij gezet. Zo kun je alvast een start maken met het verzamelen van informatie. Wanneer je weet wat je wilt en wat je hiervoor nodig hebt, dan kun je uiteindelijk overgaan tot het inrichten. En zonder al te veel moeite kun je gaan genieten van de tuin die je altijd al wilde hebben.

Tuinmeubels naar smaak

Allereerst zal je moeten weten welke stijl bij jou past. Vergeet daarbij niet om te kijken naar hoe je huis is ingericht en welke stijl past bij jouw leefomgeving. Stel jezelf de vraag: wat is het voornaamste doel van de tuin? Zodra je de stijl hebt gevonden die bij je past, kijk dan naar de meubels die horen bij deze stijl.

Tuinmeubels zijn verkrijgbaar in veel verschillende afmetingen. Gemaakt van uiteenlopende materialen. Zo vind je meubels gemaakt van kunststof, maar ook zijn er veel meubels die duurzamer zijn. Het zijn tuinmeubels die zijn gemaakt van honderd procent natuurlijke materialen. Tafels zijn vaak eenvoudig te monteren en zelfs aan te passen aan de gewenste grootte. Ook stoelen en banken worden tegenwoordig gemaakt van licht materiaal, zodat ze gemakkelijk te verplaatsen zijn.

Parasols en pergola’s

Een goede tuin is uitgerust met de nodige bescherming tegen de zon. Zo zijn parasols en partytenten de goedkopere oplossingen. Je creëert kleine zithoekjes die beschermen tegen de felheid van de zon. Zoek je een specialer element? Dan zijn prachtig begroeide pergola’s een lust voor het oog. De mooiste bloemen sieren de tuin, klimmen omhoog langs de pergola en geven de gewenste schaduw.

Ook zijn tuinhuisjes in veel maten en in diverse materialen verkrijgbaar. Uiteraard is dit een duurdere oplossing die niet voor elke tuin geschikt zal zijn. Maar wanneer het wel een mogelijkheid is, dan is het de moeite waard om je hier goed in te verdiepen. Een tuinhuis kan namelijk een echte meerwaarde zijn voor je tuin.

Multifunctioneel tuinhuisje

Buitenvloer die past bij doel en stijl

De buitenvloer is als het ware het tapijt dat je kiest om van het buitenleven te genieten. Het is daarom belangrijk dat je de vloer kiest die bij past bij de stijl en het doel van de tuin. Er bestaan vloeren in vele soorten materialen. Doorgaans zijn deze gemakkelijk te installeren. Zo krijgt een buitenruimte meteen een nieuwe en frisse uitstraling. Wanneer er vaak buiten wordt gegeten is een egale vloer erg belangrijk in verband met de stabiliteit van de eettafel en de stoelen. Vloeren die iets meer hoogteverschil hebben, kunnen juist een mooie robuuste uitstraling geven in een zithoek.

Verlichting maakt de sfeer

Of het nu gaat over de verlichting in huis of buitenshuis. Het is een feit dat verlichting voor een groot deel de sfeer bepaalt. Gelukkig is het assortiment aan buitenverlichting groot. Zo is er voor iedere smaak en voor iedere beurs wel een verlichting te vinden die past. Van lichtgevende slingers die gebruikt worden ter aankleding van een feestelijk diner. Tot tafellampen werkend op zonnepanelen of LED kaarsen voor de intiemere etentjes. Uiteraard kunnen alle lampen als in een mix door elkaar worden gebruikt. Dat geldt voor zowel de kleur als voor het model. Mooie buitenverlichting geeft een magische sfeer en laat je gasten nog extra genieten.

Opbergen is ook buiten van belang

Rommel verzamelt zich langzaam en zonder dat je het in de gaten hebt, ligt je tuin vol met spullen die je eigenlijk niet meer gebruikt. In huis is het makkelijker om kritisch te zijn, dan wanneer het de tuin betreft. Maar ook buiten is het goed om na te denken over de organisatie van alle niet gebruikte items. Een oplossing is het gebruik van verschillende opbergdozen op planken die je in een verloren hoek kunt opbergen. Ook zogenaamde opslagbanken zijn erg doeltreffend. Enerzijds geven ze comfort en anderzijds helpen ze om de tuin geordend te houden. Opbergbanken met wielen zijn helemaal handig, aangezien je ze van de ene plek naar de andere kunt vervoeren. Een tuin hoeft niet rommelig te zijn, zolang je maar de juiste manier van opslag vindt die bij jou past.

Planten en potten

Tot slot is de tuin niet aangekleed zonder planten en mooie bloemen. Het is belangrijk om je goed te informeren over de ligging van de tuin, het soort aarde en het klimaat. Hier pas je vervolgens de beplanting op aan. Niet elke plant is geschikt voor de volle zon en niet elke plant houdt van alleen maar schaduw en vochtigheid. Sommige planten zijn perfect voor de zomertuin, maar kunnen niet tegen de kou gedurende de winter. Uiteraard is het soort bloem of het type blad ook belangrijk en moet het passen bij jouw smaak.

Je ideale tuin

Wanneer klimaat, type plant en smaak goed gecombineerd kunnen worden, kun je op zoek gaan. Bedenk dat de grotere planten achteraan geplant moeten worden, zodat de kleinere planten niet teveel in de schaduw staan. Ook is het goed om te weten waar de planten staan die per seizoen vernieuwd worden en welke het hele jaar door hun plek zullen hebben. Tevens kunnen planten worden opgehangen. De zogenaamde verticale tuin. Zeker wanneer de buitenruimte beperkt is, zoals op een balkon. Dan is het ophangen van planten een prima oplossing.

Nu alle planten en bloemen zijn uitgekozen is het de beurt aan de bloempotten. Ook deze zijn bepalend voor de sfeer in de tuin. Niet alleen het soort materiaal bepaalt de sfeer, maar ook de kleur en de grootte van de pot. Ga je voor verfijnde potten of kies je voor robuust? Wat je ook kiest, het is altijd goed. Maak van je buitenruimte een natuurlijke en ontspannen plek, waar je kunt genieten op de manier die bij jou past en die goed voelt.

Posts created 5

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven